Kahe sisuhaldussüsteemi võrdlus.

Mis on CMS?

Sisuhaldussüsteem (CMS) on rakendus, mis võimaldab luua ja käivitada veebisaiti, kasutab andmebaasi(tavaliselt MySQL) või muud meetodid HTML-i sisu loomiseks, redigeerimiseks ja salvestamiseks juhitaval viisil. Saab luua administraatori paneeli, ehk liidese, kus on võimalus luua lehti, postitusi ja muud (pilte, videoid),  muuta neid ja korraldada sisu vastavalt vajadusele. Enamikul juhtudel ei pea koode või skripte kirjutada, toimingud tehakse lihtsalt klõpsates nuppe. (Bell)

Mille jaoks on vaja CMS?

  1. CMS’i kasutamine võimaldab veebilehe omanikul luua või eemaldada saidi sektsioone, muuta informtsiooni, kolmanda isiku abi küsimata.
  2. Ajakulu veebileheloomiseks väheneb, sest et arendaja ei pea oma tähelepanu pöörama puhtalt tehnilistele ülesannetele, näiteks “kuidas luua uudislinti”, aga keskenduda tulevase saidi informatsioonile ja visuaalsetele komponentidele.
  3. CMS pakub vaikimisi mitmesuguseid funktsioone, mis tavaliselt nad on tasulised kui nullist ehitatakse.
  4. Võimas CMSi otsingumootoritega sisu on indekseeritud automaatselt, nii et seda saab kohe leida. Näiteks külastajad saavad otsingukogemuse isikupärastamiseks kasutada ka sortimisloendeid.
  5. Palju CMS raamistikud võivad kaitsma ka kasutajate ja liikmete informatsiooni. (Osterhout, 2013)

Millist haldussüsteemi kasutada?

CMS’i juhid on WordPress, Joomla ja Drupal. Nad mitte ainult tasuta, vaid nad on ka avatud lähtekoodiga CMS mootorid. WordPress’i on kõige võimsam ja lihtsam kasutada võrreldes kahe ülejäänud kandidaadiga. Kuid Drupal ja Joomla toovad sisse funktsioone, mis võimaldavad veebisaiti nende kohandatavuse tõttu tõeliselt särama. WordPressi on lihtsam kasutada oma online veebidokumentatsioonidega, mis võib vastata kõigile küsimustele, mis võivad veebisaidi loomiseks olla.Veel, hästi  tuntum on ka ExpressionEngine. Teda ma ei hakka võrdlema teiste sisuhaldussüsteemiga, sest et siin pole katsetamiseks interaktiivset demo versiooni, hind liigikaudu 100-300 dollarit, sõltuvalt litsensist.

Sisuhaldussüsteem peaks mittetehnilistele töötajatele olema lihtne sisu hallatamiseks, ilma et oleks vaja IT-toe igapäevase tegevuse jaoks.  CMS valimine on suur otsus. Kriitiline on otsida ja mõista olulisi funktsioone, mis käsitlevad teie ärivajadusi nüüd ja tulevikus. CMS’i olulisemad tunnised on kasutusmugavus, mobiilne valmisolek, pkugeni kohandamine, sisuhalduse võimalused, tugev SEO, ulatuslik teenindus ja tugi jne. (Ardourel, 2016)

 

Joomla ja Drupal võrdlus.

Joomla

Plussid:
– Lihtne installeerimine
– Kasutajaid saab tuvastada OpenID, Google, LDAP jt. viisidel.
– Üle 7000 mooduli/laienduse
– Väga aktiivne kasutajaskond ning palju dokumentatsiooni
– Sisu ja struktuuri toimetamine on väga lihtne
– Ei nõua kõrged tehnilised teadmisi
– Administraatori liides on võimas

Miinused:
– Back-end pole nii kasutajasõbralik
– Puuduvad SEO võimed
– Väike mooduliturg
– Modulid on tasu eest
(Powell, 2016)

 

Drupal

Plussid:
– Rohkelt dokumentatsiooni
– Palju tasuta pluginaid
– Kasutajasõbralik liides
– Tugev SEO võime
– Võimas šabloonisüsteem. Mis tahes XHTML- või CSS- šabloone saab hõlpsasti Drupaliks teisendada
– Loob hästi edasijõudnud veebisaite
– Kõrge kvaliteediga kood ja API

Miinused:
– Vaikimisi installatsioonil palju turvamuresid
– Nõuab suurt tehnilist eriteadmisi
– Iga veebisaidi jaoks on vaja lisada mooduleid
(Bhadeshia, 2009)

 

 

 

Kasutatud allikad:

  1.  Osterhout, C. (04.02.2013).  Why Choose a CMS? Loetud: https://blog.wsol.com/why-choose-a-cms
  2. Bell, J. (kuupäev puudub). How to choose the right cms for my website. Loetud:: https://www.templatemonster.com/blog/how-to-choose-the-right-cms-for-my-website/
  3.  Ardourel, F. (04.11.2016). How To Choose a CMS: A Simple Guide. Loetud:: https://www.cmscritic.com/how-to-choose-a-cms-simple-guide/
  4. Powell, B. (27.10.2016). Pros and Cons of Joomla, WordPress, and Drupal. Loetud:  https://www.lifewire.com/pros-and-cons-joomla-wordpress-drupal-756555
  5. Bhadeshia, P. (27.05.2009). Key pros and cons of Drupal vs Joomla. Loetud:  https://groups.drupal.org/node/22630

 

Link 

One thought on “Kahe sisuhaldussüsteemi võrdlus.”

Leave a comment